Nowa odsłona forum w wersji Beta 1.9 już jest dostęna!:D Zapraszam do testowania:)
edit: dodałem tag do wyświetlania na forum filmów prosto z YT! wystarczy wpisać [youtube]linkdopliku[/youtube] :)
Wysłany: 2011-04-24, 16:26 Homebrew - czym to się je?
Witam wszystkich forumowiczów! Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Nintendo DS Lite, dotychczas używałem go tylko w charakterze konsoli do gier, ale podobno dzięki aplikacjom homebrew można znacząco poszerzyć jego funkcjonalność. W związku z tym szukam nagrywarki, która pozwoli mi wgrać oprogramowanie homebrew. Jaki programator jest obecnie najlepszy?
Czy moglibyście wspomóc mnie jakimiś artykułami/poradnikami traktującymi o homebrew oraz zestawieniami najlepszych aplikacji homebrew?
Czy programy homebrew instalują się w pamięci konsoli, czy za każdym razem wczytuje się je z nagrywarki?
Czy jeśli dana aplikacja homebrew nie przypadnie mi do gustu będę ją mógł bez problemu odinstalować?
Czy wgrywanie programów homebrew jest nielegalne?
Programator? Najpewniej Acekard. Są jeszcze inne jak np. Supercard (ten starszy działa bardzo dobrze - mój kolega ma, a ten najnowszy - "jeszcze ciepły" - jest piekielnie drogi i ma rożne bajery, jak cię interesuje ten nowy, to sprzedaje go jakiś kolo u konkurencji - czyt. na forum NDStuff [;P] ).
Homebrewy wgrywa się normalnie - tak jak pirackie romy. To znaczy ściągasz rom o rozszerzeniu ".nds", wgrywasz na kartę pamięci, włączasz. Jak ci się nie spodoba, to usuwasz z karty pamięci i gitara. Homebrewy są legalne. Romy gier nie.
Artykuły, poradniki etc. - poszukaj na forum w dziale Scena Domowa. Warto mieć chociażby DSOrganize, czyli taki kombajn all-in-one, Moonshell (zdjęcia filmy [odpowiedni format], jakieś tam muzyczki), Colors! - program do malowania, taka bardziej sztaluga niż paint (żeby nie było), Comimc Book DS - jeśli lubisz czytać komiksy, różne emulatory. To takie co mi teraz do głowy przyszły.
Dzięki za odpowiedź. Jak będę miał wolną gotówkę zakupię Acekarda 2i. Co prawda NDSa kupiłem z myślą o grach, ale skoro można nieco poszerzyć jego funkcjonalność to dlaczegóż by nie spróbować.
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje odnośnie homebrew wartego uwagi to proszę pisać, bo w necie jest tego naprawdę sporo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum