Ogłoszenie 
Nowa odsłona forum w wersji Beta 1.9 już jest dostęna!:D Zapraszam do testowania:) edit: dodałem tag do wyświetlania na forum filmów prosto z YT! wystarczy wpisać [youtube]linkdopliku[/youtube] :)

Poprzedni temat :: Następny temat

Homebrew - czym to się je?
Autor Wiadomość
kmpt

Wysłany: 2011-04-24, 16:26   Homebrew - czym to się je?

Witam wszystkich forumowiczów! Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Nintendo DS Lite, dotychczas używałem go tylko w charakterze konsoli do gier, ale podobno dzięki aplikacjom homebrew można znacząco poszerzyć jego funkcjonalność. W związku z tym szukam nagrywarki, która pozwoli mi wgrać oprogramowanie homebrew. Jaki programator jest obecnie najlepszy?
Czy moglibyście wspomóc mnie jakimiś artykułami/poradnikami traktującymi o homebrew oraz zestawieniami najlepszych aplikacji homebrew?
Czy programy homebrew instalują się w pamięci konsoli, czy za każdym razem wczytuje się je z nagrywarki?
Czy jeśli dana aplikacja homebrew nie przypadnie mi do gustu będę ją mógł bez problemu odinstalować?
Czy wgrywanie programów homebrew jest nielegalne?

Proszę o pomoc :) .

%loQ 

Wysłany: 2011-04-25, 12:25   

Programator? Najpewniej Acekard. Są jeszcze inne jak np. Supercard (ten starszy działa bardzo dobrze - mój kolega ma, a ten najnowszy - "jeszcze ciepły" - jest piekielnie drogi i ma rożne bajery, jak cię interesuje ten nowy, to sprzedaje go jakiś kolo u konkurencji - czyt. na forum NDStuff [;P] ).

Homebrewy wgrywa się normalnie - tak jak pirackie romy. To znaczy ściągasz rom o rozszerzeniu ".nds", wgrywasz na kartę pamięci, włączasz. Jak ci się nie spodoba, to usuwasz z karty pamięci i gitara. ;) Homebrewy są legalne. Romy gier nie.

Artykuły, poradniki etc. - poszukaj na forum w dziale Scena Domowa. Warto mieć chociażby DSOrganize, czyli taki kombajn all-in-one, Moonshell (zdjęcia filmy [odpowiedni format], jakieś tam muzyczki), Colors! - program do malowania, taka bardziej sztaluga niż paint (żeby nie było), Comimc Book DS - jeśli lubisz czytać komiksy, różne emulatory. To takie co mi teraz do głowy przyszły. ;)

kmpt

Wysłany: 2011-04-27, 07:19   

Dzięki za odpowiedź. Jak będę miał wolną gotówkę zakupię Acekarda 2i. Co prawda NDSa kupiłem z myślą o grach, ale skoro można nieco poszerzyć jego funkcjonalność to dlaczegóż by nie spróbować.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje odnośnie homebrew wartego uwagi to proszę pisać, bo w necie jest tego naprawdę sporo.

Odpowiedz do tematu